به بخش اخبار انجمن فیزیک خوش آمدید

آيا اينشتين مستحق اين همه شهرت در علم بود؟

شايد در ميان دانشمندان يکصد سال اخير در همه شاخه هاي علوم، هيچ­کس شهرت و آوازه آلبرت اينشتين فيزيکدان آلماني نيمه اول قرن بيستم را نداشته باشد! حتي در بين مردم عادي کوچه و بازار هم، اينشتين بعنوان يک دانشمند نابغه شناخته مي­شود و از شهرت خارق­العاده­اي برخوردار است، بدون آنکه حتي بدانند نقش واقعي وي در پيشرفت دانش بشري چه بوده است؟ بيشتر مردم وقتي مي­خواهند مثالي از نبوغ و استعداد وافر يک فرد بزنند مي­گويند مانند اينشتين است! يا وقتي مي­خواهند از هوش بالاي فرزندشان تعريف کنند او را با اينشتين مقايسه مي­کنند. ولي آيا اينشتين مستحق اين همه شهرت در علم است؟ علت تأثيرگذاري اينشتين در علم چه بوده است؟ مگر اينشتين چه اختراع يا کشف بزرگي کرده است که زندگي بشريت را متحول کرده است؟ چرا دانشمندان ديگر چنين شهرت فراگيري در بين مردم پيدا نکرده­اند؟ بسياري از مردم، نام مخترعان و مکتشفان بزرگي که دستاوردهاي آنها روي زندگي بشر تأثير زيادي داشته است را نمي­دانند. مثلاً اگر سؤال شود مخترع تلفن همراه يا ال­اي­دي يا هواپيما کيست؟ يا چه کسي آنتي­بيوتيک و پني­سيلين را کشف کرد؟ شايد اغلب مردم ندانند. البته دانشمندان و مخترعاني هم وجود دارند که مردم به خوبي آنها را مي­شناسند مانند توماس اديسون مخترع لامپ الکتريکي. اما اديسون هم شهرت اينشتين را حداقل در زمينه هوش و نبوغ ندارد! در اينجا ذکر اين نکته لازم است که اينشتين هيچ اختراع يا اکتشافي نکرده که بصورت مستقيم در زندگي روزمره مردم تأثير گذاشته باشد! و يا حداقل در دوران حيات اينشتين در نيمه اول قرن بيستم، هيچ­کدام از پيش­بيني­هاي نظريه­هاي نسبيت خاص و عام وي جنبه کاربردي و فناورانه پيدا نکردند. ولي با اين وجود اينشتين در همان دوره و حداقل از اوايل دهه 1920 و تا زمان مرگش در اواسط دهه 1950 شهرتي عالم­گير يافت. پس بايد دنبال دليل ديگري براي شهرت اينشتين در بين دانشمندان معاصر باشيم.

وقتي اينشتين در روز 18 آوريل 1955 در بيمارستان پرينستون در ايالت نيوجرسي آمريکا درگذشت، مغز او را از سرش جدا کردند و براي تحقيقات پزشکي کنار گذاشتند. گرچه اين افتخار بحث­برانگيز، منحصر به اينشتين نبود، فکر اينکه مغز او مي­تواند موضوعي براي پژوهش باشد نشان مي­دهد که سطح شهرت او، به عنوان يک نابغه علمي تا کجا رسيده بود. بررسي­هاي وسيع در اين زمينه به نتيجه خاصي نرسيد، اما اين خارج از نکته اساسي است: با وجود آنکه مغز اينشتين عادي تشخيص داده شد، هوش و بينشي که در طول هفتاد و شش سال در آن جاي گرفته بود، مسلماً چنين نبود.

مايکل هارت در کتاب "صد: رتبه­بندي مؤثرترين چهره­هاي تاريخ"، صد نفر از برجسته­ترين شخصيت­هايي را که در طول تاريخ، بيشترين اثرگذاري را بر بشريت داشته­اند، با ارائه دليل، رتبه­بندي کرده است. در اين رده­بندي نفر اول حضرت محمد(ص) پيامبر اعظم اسلام است. مايکل هرت در دلايل انتخاب حضرت محمد(ص) به­عنوان نفر اول مي­گويد: به شکل فوق­العاده­اي موفق بوده، هم رهبر ديني است و هم رهبر سکولار، هم رهبر سياسي است و هم فرمانده نظامياصلاح­گر اجتماعي، ديپلمات، بازرگان، فيلسوف، مبلغ مذهبي، قانونگذار و در بين پيروان خود پر نفوذ و قدرتمند است.

نفر دوم در اين رده­بندي فيزيکدان پرآوازه انگليسي قرن 17 ميلادي، ايزاک نيوتن است. از نظر مايکل هارت، نيوتن نه تنها فيزيکدان، بلکه رياضيدان، منجم، فيلسوف علوم طبيعي، شيميدان و متخصص الهيات نيز بوده است. نيوتن سه قانون پايه­گذاري کرد که حرکت اجسام را بيان مي­کرد و قانوني نيز درباره نيروي گرانش ارائه کرد که مدار حرکت سيارات به دور خورشيد و قوانين کپلر را به درستي توضيح مي­داد. نيوتن حتي يک اصل نسبيت هم براي قوانين مکانيک ارائه کرد که بر اساس آن، قوانين مکانيک نيوتن از ديد همه ناظرهايی که نسبت به هم با سرعت ثابت حرکت مي­کنند (ناظرهاي لخت)، يکسان به نظر مي­رسند. نيوتن همچنين فکر مي­کرد که بايد استانداردهاي جهاني براي فضا و زمان وجود داشته باشد تا بتوان حرکت را با آنها سنجيد. به عبارتي وي معتقد به فضا و زمان مطلق بود. نيوتن مي­پنداشت که تمام حرکت­ها در زمينه يک فضاي مطلق که در همه­جا يکسان و هميشه در حال سکون است روي مي­دهد. مثلاً زمين و ماه در اين فضاي مطلق در حرکت هستند. در نظر نيوتن، زمان نيز مانند ظرفي مطلق که حوادث در آن رخ مي­دهند، بود. اين زمان مطلق، براي همه ناظرها يکسان سپري مي­شد. فضا و زمان مطلق نيوتني تحت تأثير حرکت اجسام در آن قرار نمي­گرفت و حرکت هر چيز ديگر را بايد با آنها مقايسه نمود.

برای مطالعه کامل کلیک کنید.

پیوندها

لینک های مفید وب


Designed By: shabakeye IT

طراحی و پیاده سازی توسط طرای سایت پردازش پیشرو

کلیه ی حقوق این سایت متعلق به انجمن معلمان فیزیک فارس می باشد،هر گونه کپی برداری از مطالب این سایت با ذکر منبع امکان پذیر می باشد

سال 99 سال رشد اقتصادی در ایران اسلامی